Den fantastiske rejse

fv_990x500

Den fantastiske rejse (originaltitel: Fantastic Voyage) er en sci-fi thriller fra 1966 instrueret af Richard Fleischer (En verdensomsejling under havet, Conan den uovervindelige). Under den kolde krig har USA og Sovjetunionen begge udviklet teknologien til at skrumpe ting til mikroskopisk størrelse. Videnskabsmanden Dr. Jan Benes, som har arbejdet bag jerntæppet og opdaget hvordan effekten kan opretholdes på ubestemt tid, afhopper til USA, men et attentatforsøg efterlader ham i koma med en livstruende blodsamling i hjernen. De amerikanske myndigheder beslutter derfor at sende en mikroskopisk ubåd ind for at foretage operationen på tætteste hold.

Det er old school science fiction, når det er bedst. Selvom de gamle film har alderen imod sig, har de ofte udtænkt idéer, som ikke bare er forud for deres tid, men også vores. Utrolige teknologiske fremskridt i et filmunivers med oldnordiske computere, forældede effekter og tidstypiske modeluner, er ofte en kuriøs og fantastisk underholdende blanding.

Det er ikke en historie af Jules Verne, men den er inspireret af hans fortællinger. Det oprindelige udkast placerede handlingen i den 19. århundrede, hvor alle hans berømte historier fandt sted. Selvom de rykkede den frem til nutiden i 1966, er det stadig en fantastisk rejse i et farefuldt og ukendt terræn, og det er netop den opskrift, der går igen hos Jules Verne. Filmen oser af den stemning, man finder i hans historier og i de gamle filmatiseringer af hans bøger: En verdensomsejling under havet og Rejsen til jordens indre.

Det er heller ikke en historie af Isaac Asimov. Forlaget Bantam Books købte rettighederne til at udgive en roman baseret på filmens manuskript, og de overtalte Asimov til at skrive den. Den udkom før filmen, men den er altså baseret på filmen og ikke omvendt. Faktisk afviste han først at skrive den, for han mente ikke, at det overhovedet var videnskabeligt plausibelt at kunne skrumpe ting som beskrevet. Han lod sig dog overtale, og selvom han ikke troede på idéen, gjorde han alligevel god brug af sin videnskabelige erfaring og udtænkte en række forhold og bivirkninger, som ikke er med i filmen.

Det er alt sammen en del af historien om filmen og dens eftermæle. Den er en klassiker, og den har inspireret flere bøger, en tegneserie, en animeret TV-serie og flere film. Det er også filmen, hvor verden opdagede Raquel Welch, som hurtigt blev en af 60’erne og 70’ernes største sexsymboler, og hun er en af mange gode grunde til at se eller gense Den fantastiske rejse.

Nøgleord: , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *