Flugten fra fremtiden

Michael York og Jenny Agutter.

Flugten fra fremtiden (Logan’s Run) er en science fiction-thriller fra 1976 baseret på en roman af William F. Nolan og George Clayton Johnson. Den foregår i år 2274 i et isoleret, utopisk bysamfund, hvor den sidste rest af menneskeheden lever et idyllisk liv med fokus på glæde og nydelse. Den eneste ulempe er en kort levetid. Når byens indbyggere fylder 30 år, gennemgår de et fornyelsesritual, som er, tror de, en slags reinkarnation.

Handlingen følger Logan, der er en af byens ordenshåndhævere, og det er hans opgave at fange de indbyggere, kaldet runners, der ønsker at leve videre og forsøger at stikke af fra ritualet. Men en dag får han en ny, hemmelig opgave. Han skal selv blive en runner for at finde og destruere fristedet, kaldet Sanctuary, som er målet for deres flugt.

Det er en fremtidsfilm med mange klassiske temaer. Det utopiske samfund med en dyster bagside. Dyrkelse af ungdom og skønhed. Hedonisme. Konformitet versus individualisme og frihed. Og selvom det er en gammel film, er mange af de samme temaer stadig er aktuelle i dag. Vi taler i disse selfie-tider om en “mig-generation,” men begrebet blev opfundet allerede i 70’erne.

Men det er ikke kun en alvorlig film, det er også et underholdende fremtidseventyr med action og spænding – og Jenny Agutter og Farrah Fawcett  – og fordi den har alderen imod sig, er den vidunderligt kitschy. Jeg er vild med gamle science fiction-film, og Flugten fra fremtiden er en af genrens og det sidste århundredes højdepunkter.

Nøgleord: , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *